Genetika a příjmení

Radim Dušek 31. Březen 2012 – 13:06



Genetika a příjmení je projekt, jehož cílem je zkoumat vzdálenou příbuznost nositelů stejných (nebo velmi podobných) mužských příjmení české populace pomocí genetických metod.

Velmi pěkný úvod do problematiky vztahu DNA a genealogie lze najít na stránkách podobného projektu Databáze české DNA http://www.genebaze.cz/faq_ydna.html.
Než se přihlásíte do projektu Genetika a příjmení, je potřeba vyplnit vstupní dotazník. Kromě obvyklých informací jako jsou jméno, příjmení, adresa a kontakt je vhodné uvést nejstaršího známého předka v přímé mužské linii a místo odkud pochází.
V případě, že jste byl vybrán jako vhodný kandidát, dojde za krátkou dobu poštou balíček pro odběr DNA. Pomocí odběrové soupravy provedete odběr DNA a vzorek pošlete v přiložené obálce zpět. Pak už jen čekáte, dokud laboratoř váš vzorek nevyhodnotí. Výsledkem testu je 17 markerů Y-STR testu zdarma. V případě, že byste si test podobného rozsahu nechali dělat nějakou firmou, stojí okolo 2000 korun.
Vstupní dotazník jsem vyplnil 6.6.2011, dne 20.6.2011 dorazila odběrová souprava, vzorek jsem zpět poslal asi za 14 dní, pak byla dlouhá doba čekání a 20.3.2012 mi přišel email o vytvoření nového uživatele pro přístup do České Y-DNA i Genetika a příjmení. Nakonec bylo potřeba poslat email se zvoleným heslem a přístup k výsledkům byl k dispozici.
Výsledkem testu je, že patřím do haploskupiny R1a.
Výsledek je možné porovnat s databází České Y-DNA, popř. světové http://www.ysearch.org a vyhledávat shody s ostatními uživateli.
Bohužel jsem zatím žádnou významnou shodu nenašel. 
Více informací o projektu Genetika a příjmení je možné najít na http://www.genebaze.cz/gap.html.
 

Komentáře

Adresa: Kobylí 8, 69110
Nejstarší známý předek: Richard Čiháček, horník, asi Ořechov u Brna